Att renovera en glasveranda…

Jag har ju inte bloggat på ett tag men allt har ändå rullat på, bara lite långsammare. Vår antika glasveranda har jag önskat bort ett antal gånger, och undrat varför vi inte bara beställde nya fönster i gammal stil. Sambon har däremot hållit fast vid att det blir bra, det är bara att jobba. Och jobba. Och jobba.

Jag kan i alla fall INTE rekommendera någon som har annat för sig att renovera en glasveranda, det tar liksom aldrig slut! Idag har jag som först kittat färdigt alla fönster.

1. Kitt bort
2. Ta bort trasigt glas
3. Skrapa och slipa bågar
4. Olja och grundmåla bågar
5. Sätta i nya glas där det saknas
6. Byta ut en bit trä i en båge
7. Kitta fönster
8. Färdigmåla 2-3 lager på vardera sida

Så här såg det ut efter grundfärg, innan kitt:
image

Vi hade letat upp ett kitt som skulle vara en bra ersättning för linoljekitt, vi har inte tid att vänta på torktiden för linolja. Tremco OS108. Första fönstret gick riktigt dåligt, kittet var extremt kletigt och jag kunde helt enkelt inte få det att stanna på fönstret, det ville hellre följa med händer eller verktyg. Den dagen blev det bara ett fönster. Nästa dag gick det bättre och två fönster blev klara. Därefter var kittet underbart att jobba med och resten gick ganska snabbt. Novis som man är kom jag på efteråt att det var en oljig yta på kittet när jag öppnade burken första gången, kanske borde man skrapat bort den. När det första lagret var borta så blev konsistensen perfekt. Rekommenderas!
image

Och här ska de sitta, när de så småningom är gula på utsidan och gröna på insidan. Tur att inte färgerna syns för mycket samtidigt!
image

This entry was posted in Hus, Vårt eget husbygge. Bookmark the permalink.

Kommentera