Hur många nyanser av grönt finns det?

Vi vill ha en grön hall, med målad pärlspont på väggarna. Nu är det hög tid att måla trapphuset, eftersom vår innertrappa ska monteras innan jul. Med en NCS-skala i handen har vi valt den ena efter den andra gröna nyansen utan att hitta rätt. S6030-G70Y har vi använt till vår glasveranda invändigt, för att matcha kakelugnen som står i samma rum. Nu ville vi hitta en ljusare grön som även den matchar.

3020-G70Y blev för mesig. 4030-G70Y var bättre, men fortfarande utan karaktär. 4040-G80Y såg helt perfekt ut i jämförelse med de första två. Det vill säga tills vi såg den i lampsken och den blev helt knallgrön. Hemskt mycket grön!

Det visade sig handla om metameri (i färgsammanhang fenomenet att två färgade ytor med olika spektrala reflexionskurvor kan se lika ut i en belysning men olika i en annan). Helt självklart, eller hur ;) Färgen var perfekt i dagsljus utomhus och i det tryckta färgprovet. I lampsken (kallt eller varmt gör detsamma) blir färgen signal-grön. Typiskt när vi äntligen hittat en perfekt!

Idag var vi återigen på Djurbergs i Söderköping och kom hem med två nya burkar: 4020-G90Y som återigen började gå åt det mesigare hållet och 4030-G90Y. Och den senare får det nu bli! Väldigt speciell färg, gulaktigt grön – i vissa ljus bara konstig och i andra vackert olivgrön (som en gulgrön oliv). Vi tyckte att den matchade kakelugn och glasveranda bra, och så ser den lite gammeldags ut. I helgen ska ÄNTLIGEN trapphuset målas med färg nummer två från vänster:

image

Idag har vi också besökt trappsnickaren för att gå igenom alla detaljer innan det är dags för honom att sätta sågen i de väldigt rejäla brädorna. Tror planstegen var mellan 40-50 mm tjocka och i ett enda stycke även i de djupaste hörnstegen. Med det kommer risk för sprickbildning med tiden, och det är precis vad vi vill ha i vår trappa! Även handledare och pelare och räcke tog vi beslut om idag. Ska bli både spännande och nervöst att se trappan växa fram i huset!

This entry was posted in Inredning, Vårt eget husbygge. Bookmark the permalink.

Kommentera